Syksy on hyvä hetki tehdä uudistuksia niin kodissa kuin elämässä ylipäätään. Monessa taloudessa halutaankin juuri nyt esimerkiksi parantaa oman kodin energiatehokkuutta tai uudistaa kotia muuten. Muun muassa lämmityskuluja alentavat lämpöpumput ja ilmanvaihtoremontit ovat tällä hetkellä suosittu tapa pienentää sähkölaskua. Nämä ovatkin järkeviä investointeja, jotka yleensä paitsi laskevat asumiskustannuksia myös parantavat asunnon arvoa pitkällä aikavälillä.
Remontin ohella muutoksen tuulet puhaltavat laajemminkin monen meistä syksyssä. Esimerkiksi uusi opiskelupaikka tai muutto vaativat usein hankintoja, joista voi kertyä yllättävänkin suurikin summa. Muuton yhteydessä saattaa huomata vanhojen kalusteiden olevan sopimattomia uuteen kotiin tai sisustuksen kaipaavan päivitystä. Kaikki kustannukset eivät ole välttämättömiä, mutta ne saattavat parantaa elämänlaatua.
Moni saattaa miettiä, miten rahoittaa mahdolliset tulevat remontit tai hankinnat, etenkin jos taloudessa on jo olemassa olevia lainoja tai luottokortteja ja kohoavat asuinkustannukset huolettavat. Lainojen ehdot kannattaakin selvittää, sillä kallis laina voi heikentää talouden liikkumavaraa merkittävästi. Yksi kätevä tapa selvittää lainojen kustannukset ja oman talouden tilanne on käyttää juuri tähän tarkoitukseen kehitettyä lainalaskuria.
Mikä lainalaskuri?
Lainalaskurin tarkoituksena on auttaa kotitaloutta hahmottamaan, miten lainan erilaiset kulut ja korot vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin. Erilaisten lainojen kulut ja ehdot vaihtelevat huomattavasti eikä niiden välinen vertailu ole useinkaan yksinkertaista. Koron lisäksi kannattaakin vertailla esimerkiksi laina-aikaa ja toistuvia veloituksia, kuten tilinhoitomaksuja. Näiden kaikkien vaikutusta voit tarkastella helposti lainalaskurin avulla.
Lainoihin saattaa liittyä yllättäviäkin piilokuluja, jotka eivät välttämättä ole hakijan tiedossa eikä niitä ilmoiteta selkeästi mainonnassa. Markkinointi saattaakin kohdistua korkoon, joka on toki tärkeä, mutta ei ainut merkittävä osa lainaa. Erityisesti suuremmissa summissa kannattaa huomioida kaikki lainan kulut, jotta myös itse laina lyhenee mahdollisimman nopeasti.
Vaikka lainojen tutkailu kuulostaisi ajatuksen tasolla järkevältä, voi monella mennä tässä kohtaa sormi suuhun – eikä ihme, sillä lainojen vertailu ei onnistu pelkällä ruutupaperilla tai varsinkaan omassa päässä. Tähän tilanteeseen on kehitetty avuksi lainalaskuri, jonka avulla:
määrität lainan korot, kulut ja sopivan kuukausierän
tarkastelen helposti, miten lainasumma ja laina-aika vaikuttavat maksettavaan kuukausierään sekä lainasta koituviin kustannuksiin.
Lainalaskurin tarkoitus on helpottaa talouden hallintaa ja tarjota työkalu, jolla voit arvioida nykyisten lainojesi ehtoja ja kuluja. Laskurin käyttö ei sido sinua mihinkään, vaan sitä voi käyttää myös omaksi iloksi ja oman talouden suunnittelun apuna.
Laina-ajalla on väliä
Usein lainaa otettaessa haluaa valita pienimmän mahdollisen kuukausierän, jotta ylimääräinen kustannus ei näkyisi arjessa ja laina olisi mahdollisimman helppo unohtaa. Tämä tarkoittaa kuitenkin väistämättä sitä, että samalla laina-aika pitenee. Laina-ajan piteneminen johtaakin varsin nopeasti huomattavasti korkeampiin kokonaiskustannuksiin ja laina lyhenee hitaammin, erityisesti jos lainassa on korkea korko ja summa on suuri.
Hyvä nyrkkisääntö laina-ajan suhteen onkin, että se kannattaa aina suhteuttaa niin, että lainan kuukausierä on omalle taloudelle sopiva. Vaikka lainaerä kannattaa aina asettaa riittävän suureksi, oman talouden voi ajaa ahtaalle hyvin nopeasti valitsemalla liian suuren kuukausierän. Kannattaakin valita sellainen kuukausierä, jonka pystyy maksamaan helposti, vaikka jonakin kuukautena tulisikin yllättäviä menoja.
Jos käytössä taas on odotettua enemmän rahaa vaikkapa veronpalautusten jälkeen, voi lainoja aina lyhentää ennenaikaisesti halutessaan. Laina kannattaa myös kilpailuttaa vapaasti, mikäli huomaa että sen voisi saada paremmilla ehdoilla muualta.
Arjen budjetointi kannattaa – kokeile lainalaskuria
Arjen budjetointi on kannattavaa: saatat yllättyä, miten paljon rahaa voit säästää budjetoimalla arkesi järkevästi. Samalla tarvittava lainasumma pienenee ja voit mahdollisesti jopa nostaa lainan kuukausierää ja maksaa lainan pois nopeammin. Budjetoimalla selvitätkin helposti, mitkä ovat taloutesi toistuvat kulut ja kuinka paljon niiden jälkeen jää niin sanottua käyttövaraa.
Lainalaskurin avulla voit:
- Suunnitella taloutesi menoja sekä budjetoida, kuinka paljon rahaa taloutesi voi käyttää erilaisiin hankintoihin
- Selvittää, mikä on sopiva lainan kuukausierä juuri taloudellesi
- Arvioida, täyttävätkö nykyiset lainasi nämä ehdot vai kannattaisiko lainojen kilpailuttamista kokeilla. Kilpailuttaminen kannattaa tehdä joka tapauksessa aika ajoin, sillä lainojen ehdot voivat vaihdella suuresti lainan tarjoajan ja ajankohdan mukaan. Pieneltä tuntuva muutos lainaehdoissa voi vaikuttaa kustannuksiin suuresti.
Budjetointi on järkevää taloudellesi, mutta se voi myös vähentää stressiä huomattavasti. Kun tiedät, että menosi ja tulosi ovat tasapainossa, on elämästä helpompi nauttia ja rahaa voi käyttää vapaammin myös itsensä hemmotteluun. Itsensä hemmottelu tuntuu myös mukavammalta, kun tietää, että se ei huononna taloudellista tilannettasi, vaan talous pysyy tästä huolimatta kunnossa.
Lainan ottoa ei siis kannata pelätä. Sen sijaan korkeakorkoisia, ehdoiltaan huonoja lainoja kannattaa aina välttää. Niin ikään päällekkäiset lainat tekevät kokonaiskustannusten arvioimisesta työlästä.
Vaikka uskotkin olevasi tyytyväinen nykyisten lainojesi korkotasoon, kannattaa lainalaskuria silti kokeilla, sillä se on erittäin nopeaa eikä sido sinua mihinkään. Samalla voit oppia ymmärtämään lainasi kuukausierän muodostumista paremmin ja tunnistaa mahdolliset piilokulut, jotka vaikuttavat kuukausierään.
Voit käyttää lainalaskuria tarpeesi mukaan, esimerkiksi kulutusluottojen, osamaksusopimusten tai luottokorttien kustannusten tarkasteluun. Saatat yllättyä, miten suuren lisäkulun esimerkiksi pieneltä tuntuva tilinhoitomaksu tai kahden vuoden lisäaika tuo lainaasi.